Öncelikle bir temel bilim bölümünü hakkını vererek okuyabilmek çok büyük özveri ve motivasyon isteyen bir iş. Bilim yaparken zorluklarla karşılaşılması çok olağan, önemli olan bireyin bu zorluklarla mücadele ederkenki motivasyonu. Eğer sizi her gün yatağınızdan kaldırıp laboratuvara götürecek içsel motivasyonunuz varsa, öğrenme serüveninizde her zaman için yeniliğe açıksanız ve bir alanda özelleşmeden önce temel beceriler kazanmayı istiyorsanız doğru adrestesiniz :).
Kimya bölümünün müfredatı üniversiteden üniversiteye değişebilmekle birlikte özünde bir lisans öğrencisinin edinmesi gereken temel beceriler yer alır. İlk sene daha çok fizik, kimya, matematik gibi havuz dersler alırken ilerleyen yıllarda bölümde özelleşmiş organik kimya, analitik kimya, fizikokimya, inorganik kimya, biyokimya gibi dersler alırız. Bunun yanı sıra mühendislik öğrencileriyle ortak aldığımız dersler de bulunuyor: temel Python eğitimi, lineer algebra ve diferansiyel denklemler gibi. Ayrıca zorunlu olarak almış olduğumuz sosyal bilimler dersleri de bir sayısal bilim öğrencisine farklı bakış açıları kazandırıyor. Ancak yine bu dersler bölümü okuduğunuz üniversiteye göre değişiklik gösterebilir, bu yüzden tercih yapmadan önce okulun ders programlarını kontrol etmekte fayda var. Bu kadar çeşitli ders almamız ileride yöneleceğimiz alana karar vermemizde yardımcı olabiliyor. Çünkü kimyanın gerçekten çok fazla alt dalı var ve lisans eğitimi sonrasında mezunlar çok farklı alanlarda kendini bulabiliyor. Eğer ‘‘mezun olunca ben ne yapacağım?’’ sorusuna net bir cevabınız yoksa ve bu konuda kararsızsanız temel bilim okumak size farklı kapılar açabilir. Bir kimya mezunu olduğunuzda çalışabileceğiniz çok çeşitli alan ve yapabileceğiniz çok çeşitli iş var aslında. Akıllara ilk gelen akademiye yönelmek olsa da bir bilim dergisinde editör olmaktan tutun da daha verimli bataryalar üretmek için çalışmalar yapmaya kadar giden geniş bir yelpazeden söz ediyoruz.
Bir kimya lisans öğrencisi olarak bölümü okurken olmazsa olmaz diyebileceğim önemli işlerden biri laboratuvar dersleri ve bitmeyen raporları. Uygulama kısmı için laboratuvar dersleri gerçekten önem taşıyor ancak üzülerek söylemeliyim ki hayallerdeki gibi ‘‘Walter White’’a dönüşmüyoruz 😊. Bu noktada biraz gerçekçi olmam gerekirse her hafta yetiştirmemiz gereken lab raporları oluyor ve raporları yazmak oldukça uzun sürebiliyor. Bütün bir dönem boyunca aynı rutini yapmak her ne kadar yorsa da bu gerçekten öğrendiğimi hissettiren bir süreç oluyor.
Bütün zorluklarına rağmen bilim yapmak keyifli ve keyifli olmaya da devam edecek.